AKO VAS NAPADNE PSIHOPATA, OVA STVAR ĆE VAS ODBRANITI: Protiv nje NEMAJU ŠANSE, odmah je naučite
Psihopata, Foto: Benoit Daoust / Alamy / Alamy / Profimedia

zapamtite

AKO VAS NAPADNE PSIHOPATA, OVA STVAR ĆE VAS ODBRANITI: Protiv nje NEMAJU ŠANSE, odmah je naučite

Kako da se mi kao pojedinci odbranimo od tih psihopata?

Objavljeno:

Kako da se vi lično zaštitite od psihopata? Kada kažem od psihopata mislim bukvalno od psihopata. Generalno pričajući o njima i tome šta vi treba da radite hajde da počnemo iz jednog veoma jednostavnog ugla, odnosno iz ugla kako psihopate gledaju na vas, na sve nas.

Psihopate zapravo pretpostavljaju da smo svi mi uslovno rečeno glupi i da nas treba iskoristiti. Kada budemo prošli kroz čitavu ovu priču videćete da smo svi okruženi sa barem nekoliko psihopata u našem životu. Mnogo ljudi to jeste a da se to tako ne vidi, a videćete i kako se oni prikrivaju. Oni pretpostavljaju da ste vi glupi i da vas treba iskoristiti, a kako ćete vi reagovati je pitanje da li ćete biti zloupotrebljeni/iskorišćeni ili ne.

Pre svega kada oni komunicraju sa vama, odnosno provociraju poput „bulinga“ u školi ili mobing na poslu, to psihopate vrlo često rade. Oni nas provociraju a mi smo fini i kulturni.

Nemojte da budete uljudni po svaku cenu. Branite se, zveknite šamar nekome ako je potrebno, oterajte ga u tri lepe ali nemojte dozvoliti da vas provociraju jer ste vi fini i skromni. Poenta je da mi naučimo kako da prepoznamo osobine i ponašanje psihopata. Nekoliko stvari će vam biti značajne, jer će vam prikazati kakvi su oni. Pri tome, za neke stavke ćete se zapravo i iznenaditi.

Psihopata, Devojka, Gone Girl
foto: Printscreen YouTube/Lessons from the Screenplay

Ako vidite pojedinačnu osobinu kod neke osobe nemojte odmah suditi i reći da je taj neko psihopata. Ali ako vidite više ili sve ove osobine kod jedne te iste osobe, vrlo je moguće da je ta osoba psihopata. Zapitajte se sa kim imate posla.

Mnoge psihopate se kontrolišu. Pre svega zbog straha od zakona. Mnogi od njih bi radili svašta ali ne smeju jer znaju posledice, šta će im se desiti ako prekrše norme ponašanja. Iako smo rekli da mnogi od njih ne mare za posledice, svejedno ipak imaju malo razuma i kažu okej ipak ne mogu da budem novi Hitler bez obzira na to što bih voleo to da radim jer narod će me linčovati.

Kako da se mi kao pojedinci odbranimo od tih psihopata? Šta da radimo, kad prepoznamo ovo, da bi znali da se odbranimo?

Verujte svojim instinktima Kako da vam kažem, znate onaj osećaj u stomaku kada se sa nekim prvi put sretnete i nešto vam tu nije u redu, nešto vam se zavrti u stomaku? Obično taj osećaj ne vara. Ako nešto osećate nemojte to zanemarivati. Ako osećate nešto verujte tom instinktu i nemojte ga zanemarivati.

Prekinite svaki kontakt Kada ste ovo prepoznali i znate da zaista imate posla sa psihopatom, prekinite svaku komunikaciju. Dakle, bukvalno nema malo hoću malo neću. Bukvalno prekinite svaki vid komunikacije, bez ikakve zadrške. Nema telefona, nema pozdrava na ulici, druženja, ničega.

Ako ne možemo da prekinemo komunikaciju jer je taj neko član naše porodice ili kolega na poslu, postoje drugi načini kako to uraditi.

Ne širite priču Nemojte da širite priču o tome šta vam se dešava. U smislu da svima to ispričate, prijateljima, komšijama. To nemojte da radite. Jer vrlo je verovatno da su oni (psihopate) već, a ako nisu već onda će sigurno, doprli do vaših prijatelja, komšija, i pripremili su ih, uveli u njihovu priču verovatno protiv vas. Ako vi širite priču nećete sebi učiniti toliko dobro. Ali to ne znači da to treba da zadržavate na sebi.

Potražite stručnu pomoć Obratite se policiji, nekoj socijalnoj službi. Postoje sigurne kuće za žene. Nemojte da dozvolite da vam se to dešava a da vi ne činite ništa. Nemojte to da radite. Znajte da policija u prvom mahu neće uraditi ništa, nažalost, ali to će ostati zabeleženo. Kada prijavite drugi put, doći će kući da provere šta se dešava i opet se ništa posebno neće desiti, ali treći put će reagovati, uhapsiće čoveka, privesti na razgovor i tako dalje. Postoji proces koji policija ispoštuje, gdje ne reaguju odmah onako kako biste vi voleli, ali vi morate započeti to i nemojte dozvoliti da se stvari same po sebi dešavaju.

Budite čvrsti Nemojte puno s njima ulaziti u polemiku, ćutite na kraju krajeva. Ćutite i pustite da priča prođe.

Dokumentujte sve Snimite sve što se dešava, snimite telefonom krišom, makar razgovor. Sve mejlove koje imate, sve to sačuvajte.

Niste vi krivi Shvatite da vi niste krivi! To što vam se dešava nije vaša krivica. Neko vas maltretira ili tuče, to nije vaša krivica, zapamtite to. Nemojte sebe kriviti ni zbog čega, sebe branite!

Ako imate posla sa takvim ljudima, nemojte ostaviti jer se stvari nikada neće same od sebe popraviti. Morate vi odreagovati, morate vi uraditi nešto da bi se stvari popravile.

02:37

ANA I BRAJAN VOLŠ

(Espreso/teodosijevic.com/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.